Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

Ευκαιρία για διάβασμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Φέτος, το σχολείο μας θα την τιμήσει με μια πιο ιδιαίτερη εκδήλωση, λεπτομέρειες για την οποία θα βρείτε προσεχώς στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Το τεύχος μας είναι αφιερωμένο στη μέρα αυτή και, φυσικά, θα πρέπει να το έχουμε στα χέρια μας στις 2 του μηνός. Αυτός είναι και ο λόγος που το 6ο"Μπαμ!!!" κυκλοφορεί στις 30 Μαρτίου, λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Πολλοί είναι οι σύγχρονοι προβληματισμοί σχετικά με την παιδική ηλικία. Οι μαθητές σήμερα ανοίγουν την τηλεόραση και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τηλεκουτσομπολιά, γελοίες σαπουνόπερες, ριάλιτι και τηλεμπουζούκια. Επιπλέον, ο ελεύθερος χρόνος τους είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα μετά την επιστροφή τους από τα φροντιστήρια και όποιες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, να καθηλώνονται κατάκοποι στην οθόνη. Επιπρόσθετα, όλα αυτά οδηγούν εμάς τους ενήλικες να ωθούμε τα παιδιά να βγαίνουν και να παίζουν στην ύπαιθρο, προκειμένου να μην είναι κλεισμένα στους τέσσερις τοίχους. Έτσι, η απόλαυση ενός βιβλίου γίνεται πλέον σπανιότερη και όλο και περισσότερα παιδιά βάζουν σε τρίτη μοίρα (μετά από τηλεόραση και παιχνίδι έξω) αυτού του είδους την διασκέδαση.
Η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου είναι λοιπόν μια ευκαιρία για τους γονείς να επισκεφτούν μαζί με τα παιδιά τους τα βιβλιοπωλεία, να ξεφυλλίσουν διάφορες εκδόσεις, να διαλέξουν βιβλία για όλη την οικογένεια και να φτιάξουν μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι τους. Μπορούν ακόμη να συζητούν το περιεχόμενο των βιβλίων με τα παιδιά, να προτείνουν νέα ή να τα ανταλάσσουν με τους συμμαθητές τους. Είναι μια καλή ευκαιρία να "ανοίξουμε βιβλίο" επειδή έτσι ανοίγουμε νέα παράθυρα σε άλλους κόσμους, είτε πραγματικούς, είτε φανταστικούς.
Τέλος, επειδή τα μέσα που έχουμε για την αναπραγωγή των τευχών είναι πενιχρά και οι φωτοτυπίες δεν είναι πολύ καλής ποιότητας, το 6ο τεύχος μπορείτε να το "κατεβάσετε" έγχρωμο, προς αποζημίωσιν των αναγνωστών μας. Σ' αυτό θα βρείτε Ελεύθερο Χρόνο, πασχαλινά έθιμα και συνταγές, αθλητικά, το κεντρικό μας αφιέρωμα στα βιβλία, οικολογικά, αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου και στο Μεσολόγγι. Ελπίζουμε να σας αρέσει!
Ραντεβού τον Μάιο με το 7ο τεύχος!