Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Έπαινος από το ίδρυμα Μπότση για το "Μπαμ!!!"


Την ώρα που το κέντρο της Αθήνας νέκρωνε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες των ερεγαζομένων για τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε προσφάτως η κυβέρνηση, το σχολείο μας ζούσε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του. Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, λίγα μέτρα μακριά από τη Βουλή, λάμβανε τον Έπαινο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας "Αθ.Β. Μπότση" στην τελετή που βράβευσης που έλαβε χώρα για 25η συνεχή χρονιά. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών σχολείων αλλά και απουσία αρκετών, μιας και τα γεγονότα των απεργιών δεν επέτρεψαν την ομαλή μετάβαση στην πρωτεύουσα και  δη στο κέντρο της.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Δημήτρης Ζαννίδης, ο οποίος διάβασε τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας. Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πελτσάνικος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πεταλωτής δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω των γεγονότων. Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Πάνος Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Ανδρέας Μαρτίνης. Συγκινημένος συνεχάρη τους βραβευθέντες ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Πάνος Σόμπολος, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος που το Δημοτικό Σχολείο Αστακού, αυτό της ιδιαίτερης πατρίδας του, έλαβε έπαινο. Χαιρετισμό και συγχαρητήρια λάβαμε όλοι και από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, κ. Γιάννη Πλαχούρη. Χαρακτηριστική όμως ήταν η ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής, κ. Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους μαθητές. Παρόντες ήταν ακόμη μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κύριος Κώστας Κατής, από τα χέρια του οποίου πήραμε και τον Έπαινο, καθώς και η γνωστή δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια Μαρία Ζαβιτσάνου και το δάσκαλο Βασίλη Ζαγκότα. Έξοχη ήταν η μουσική επύνδυση της εκδήλωσης από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.
Το Βραβείο κατέκτησε  η εφημερίδα "Ανακαλύπτοντας την Πετρίνα" από τη Λακωνία, ενώ το "Μπαμ!!!" μοιράστηκε τον Έπαινο με τις "Φιλίες των Παιδιών" του 35ου Δ.Σ. Εξαρχείων. Μετά το πέρας των βραβεύσεων ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Μαθητικού Εντύπου, στην οποία το "Μπαμ!!!" φιγουράριζε πρώτο-πρώτο στην είσοδο της Έκθεσης!
Μετά τη βράβευσή μας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά ως το καλύτερο μαθητικό έντυπο της χώρας ήρθε τώρα και ο Έπαινος του Ιδρύματος Μπότση ως επιπρόσθετη αναγνώριση και επιβεβαίωση των κόπων των μαθητών μας, οι οποίοι, αφενός με τα πενιχρότατα μέσα που διέθεταν, αφετέρου με τη δημιουργικότητα, την φαντασία και την... τρέλα τους, έφτασαν το όνομα του τόπου τους  πολύ ψηλά.
Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά την τοπική κοινωνία που μας στήριξε στην προσπάθειά μας.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την εκδήλωση.
Σχετικά με το Ίδρυμα Μπότση: Ο αείμνηστος Αθανάσιος Β. Μπότσης, ο Νάσος όπως τον ήξεραν όλοι, δεν ήταν μόνο ο καλός δημοσιογράφος που έγινε και επιτυχημένος εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, με πρωτοποριακό ρόλο στα δημόσια πράγματα του τόπου, ήταν κυρίως ένας άνθρωπος με όραμα. Ο Νάσος Μπότσης έβλεπε τον «Τύπο» και εκτός επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη Δημοσιογραφία και πέραν της επαγγελματικής της υπόστασης. Θεωρούσε τη σωστή και πλήρη ενημέρωση βασικό αγαθό της Δημοκρατίας και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη. ΄Ηθελε δημοσιογράφους που να γράφουν χωρίς φανατισμό και να προβάλουν με αντικειμενικότητα όλες τις απόψεις.
Αυτό ακριβώς το όραμα δεν το «κράτησε» στη σφαίρα των καλών προθέσεων. Αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα με τη δημιουργία ενός Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας. ΄Ετσι στις 5 Απριλίου 1979 συνέταξε διαθήκη, κληροδοτώντας όλη την περιουσία του-εκτός από την κατοικία του στην Πολιτεία, που άφησε στο Ελληνικό Δημόσιο-στο ΄Ιδρυμα που ο ίδιος «σχεδίασε», για να λειτουργήσει μετά το θάνατό του.
Μετά το θάνατό του στις 25 Οκτωβρίου 1980, με το Προεδρικό Διάταγμα 563/1981, που φέρει τις υπογραφές του-τότε-Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και των-τότε-υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως Κων. Στεφανόπουλου, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθαν. Ταλιαδούρου και του υφυπουργού Οικονομικών Παν. Μποκοβού, συστάθηκε σύμφωνα με τη διαθήκη του, το κοινωφελές ΄Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου,  με σκοπό την προαγωγή της Δημοσιογραφίας. Με τη διαθήκη του , την πρώτη διοίκησή του Ιδρύματος, εμπιστεύθηκε σε στενούς εν ζωή συνεργάτες του τον Νικόλαο Μομφερράτο ως Πρόεδρο, τον Μιχαήλ Παναγιωτόπουλο ως Αντιπρόεδρο, και τους Χρήστο Πασαλάρη και Χρήστο Φιλιππίδη, Συμβούλους, και καθόρισε τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του, τονίζοντας ότι τo ΄Ιδρυμα θα ακολουθεί προοδευτική κοινωνικά γραμμή, αλλά δεν θα  απομακρύνεται από τις καθιερωμένες αρχές του ελληνικού πολιτισμού. Θέλοντας να κατοχυρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία του Ιδρύματος, ο Νάσος Μπότσης απέκλεισε τη συμμετοχή στη διοίκησή του, οποιουδήποτε προσώπου της όποιας Κυβέρνησης ή Διοίκησης και με οποιαδήποτε ιδιότητα, ενώ πρόβλεψε, οι αποφάσεις και οι ενέργειες του Δ.Σ. του Ιδρύματος σε ουδένα έλεγχο σκοπιμότητας, ουδεμίας κρατικής αρχής να υπόκεινται.
Το Δ.Σ. διοικεί το ΄Ιδρυμα, φροντίζοντας για την εκπλήρωση των σκοπών του και διαχειρίζεται την περιουσία του σύμφωνα με τη διαθήκη του Νάσου Μπότση.


Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 Η στιγμή της παραλαβής του Επαίνου από τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, κ. Κώστα Κατή

Το εφημεριδάκι μας μεταξύ των βραβευθέντων

Το "Μπαμ!!!" στην είσοδο της Έκθεσης Μαθητικού Εντύπου!

Μια φωτογραφία με... νόημα! Με τη Σχολική Σύμβουλο από τη Λακωνία που ήξερε ήδη τόσα πολλά για μας!


 
 Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ.Πάνος Σόμπολος περιχαρής ανακοινώνει τον Έπαινο του "Μπαμ!!!"


Η δ/ντρια Μαρία Ζαβιτσάνου και ο δάσκαλος Βασίλης Ζαγκότας μετά την παραλαβή.